Bieg Borsuka – relacja

Biegowa sobota nad Bugiem

W sobotę 31 stycznia odbył się I Bieg Borsuka zorganizowany przez Stowarzyszenie Nadbużańskie Dwory i Pensjonaty i firmę Gaz System. Bieg, miał być pierwszym biegiem narciarskim z cyklu Biegi Brzegami Bugu, jednak z powodu braku śniegu został zamieniony na bieg tradycyjny. Impreza miała na celu promowanie aktywnego trybu życia, zdrowej kuchni oraz nadbużańskich terenów Południowego Podlasia, które ciągle jeszcze pozostają nie odkryte dla większości polskich turystów. Biegi Brzegami Bugu mają charakter rekreacyjny, dlatego bardziej niż twarde sportowe współzawodnictwo, liczyła się przede wszystkim dobra zabawa.

Pomimo niesprzyjającej pogody, w biegu wzięło udział 23 zawodników, którzy przebiegli 2 okrążenia o łącznej długości 5,6 km. Najszybciej trasę pokonał Adam Wakuluk z czasem 23,21 drugi był David Gaboriaud z czasem 25,23, a trzeci Mirosław Samociuk z czasem 27,31. Wszyscy zawodnicy dostali pamiątkowe koszulki oraz wzięli udział w ognisku podsumowującym wydarzenie.

Dodatkową atrakcją imprezy był pokaz live cooking kuchni alpejskiej w wykonaniu Davida Gaboriaud. Francuski trener kulinarny – David Gaboriaud jest propagatorem idei Slow Food i kieruje się zasadą “jeść dla przyjemności, a nie odżywiać się”. Obecnie można go oglądać w jego programie „David w Europie 2 ” w Kuchni + .

Następną imprezą z cyklu Biegów Brzegami Bugu będzie Bieg Serpela, który odbędzie się 7 lub 14 lutego.

Sponsorem Biegu Borsuka jest firma Gaz-System www.gaz-system.pl

gaz system logo

Bieg Borsuka 2015

podlaskie-biegi-przełajowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *